Cinc escenaris on conèixer la mitologia grega

Grècia, Illes Gregues

25 abr. 2023

La mitologia grega es basa en un conjunt de déus i deesses que són immortals i poderosos però tenen un caràcter inconfusiblement humà. D’aquesta manera, les seves dotze divinitats principals protagonitzen llegendes basades en passions com l’amor, la gelosia, la ira o la venjança. Aquestes històries i mites ens han arribat fins avui i tenen lloc tant a la Grècia peninsular com a les seves nombroses illes. Repassem cinc dels escenaris de les llegendes més conegudes de la mitologia grega que pots visitar en l’actualitat.

 

1.     El mont Olimp i la residència dels déus

La muntanya més alta de Grècia, amb els seus 2.918 metres d’alçada, és el mont Olimp. Situat entre les regions de Tessàlia i Macedònia i reserva de la biosfera des de 1981, aquest massís és conegut per ser la residència mítica dels déus principals del panteó grec. Els antics grecs consideraven que al cim de l’Olimp hi havia una ciutat tancada amb portes que sobresortia per damunt dels núvols i amb  mansions que habitaven els seus dotze déus més importants. Aquestes residències eren de vidre, segons explica la llegenda, per tal que els déus i deesses poguessin vigilar des de les alçades el comportament dels mortals.

 

 

2.     Atenes i la deessa Palas Atenea

Atenes és la capital de Grècia i acull la seu d’alguns dels seus monuments més espectaculars, com el Partenó o el Museu Arqueològic Nacional. El nom de la ciutat prové de Palas Atenea, deessa de la guerra, la justícia, la saviesa, la intel·ligència, les ciències i les arts. Atenea va ser escollida patrona d’Atenes després de guanyar una competició amb Posidó, déu dels oceans, per fer el regal més profitós als seus habitants i aconseguir així el favor de la ciutat. Posidó va obrir a la ciutat un pou d’aigua inesgotable, però, en ser el déu del mar, era salada i resultava imbevible. Atenea, en canvi, hi va fer néixer una olivera.

 

 

3.     Delfos i el seu oracle

Al peu del Parnàs, muntanya que era residència mitològica del déu Apol·lo i de les Muses, se situa la ciutat de Delfos. Considerada “el melic del món”, Delfos era seu i santuari del seu famós Oracle, un dels complexos religiosos més importants de l’antiguitat. En aquest temple, la Pítia o Pitonissa mastegava fulles de llorer, se situava sobre una esquerda del terreny i inhalava els vapors que hi emanaven per tal d’entrar en trànsit inspirada per Apol·lo i donar respostes profètiques a les consultes dels peregrins de tota l’Hèl·lade. Actualment, és un dels temples més impressionants que es conserven al sud de Grècia.

 

 

4.     Cnossos i el laberint del minotaure

El palau de Cnossos és una esplèndida residència reial situada a l’illa de Creta. Recórrer les seves estances luxosament decorades és fer un viatge enrere de 3.000 anys per conèixer la civilització minoica. Comptava amb unes 1.300 habitacions organitzades al voltant d’un pati central i connectades entre sí amb un sofisticat sistema de passadissos. No és estrany, doncs, que servís d’inspiració per al mite del laberint que va bastir el rei Minos per tancar el monstre Minotaure, que s’alimentava de donzelles fins que Teseu, qui va poder entrar i sortir del laberint gràcies a un fil que li va donar Ariadna, li va donar mort.

 

 

5.     Ítaca i el viatge d’Ulisses

La petita illa jònica d’Ítaca és universalment coneguda per ser la pàtria d’Ulisses, mític protagonista de l’Odissea, un dels relats fundacionals de la literatura occidental que narra el seu retorn a casa després de lluitar deu anys a la guerra de Troia. Aquesta tornada a casa es va perllongar durant deu anys més, durant els quals Ulisses (també anomenat Odisseu) va viure increïbles aventures. En arribar a l’illa d’on era rei i reclamar la seva corona, es va disfressar de captaire per lluitar contra els pretendents que competien per la mà de la seva esposa fidel, Penélope, i va aconseguir matar-los amb l’ajuda del seu fill Telèmac.

 

Si estàs interessat/da en alguna d’aquestes destinacions, pots consultar-nos omplint aquest formulari. 

 

Informació legal: MEDIVIATGES, S.A.U; NIF A-61443917; domicili social: Passeig de la Bonanova, 47, Barcelona 08017; Inscrita al Registre Mercantil de Barcelona, Volum 30161, foli 16, Inscripció 1ª, Full B-166.754. Registre RTC: GC 000789