Quatre activitats imprescindibles per fer a un mercat de Nadal Europeu

Mercats Nadalencs, mercats de Nadal a Europa

18 oct. 2022

Els mercats de Nadal o Weihnachtsmärkte se celebren tradicionalment a l’Europa Central, especialment al sud d’Alemanya, oest de França, Àustria, Luxemburg, Suïssa i República Txeca, i tenen el seu origen a les antigues fires medievals que se celebraven durant l’advent a les zones de parla alemanya d’aquesta part d’Europa. Se n’organitzen milers arreu de la regió, i atreuen milions de visitants. Alguns dels mercats de Nadal més famosos són els d’Estrasburg, Nuremberg, Mulhouse, Francfort, Viena, Praga, Munic o Friburg, entre d’altres.

 

Els mercats de Nadal tenen lloc habitualment a la plaça major dels pobles i ciutats, i consisteixen en paradetes ambulants que ofereixen delicioses especialitats de menjar i beguda locals, així com objectes d’artesania i decoració. Solen estar oberts cada dia al voltant des de les 9 h o 10 h del matí fins a les 20 h o 21 h del vespre, i molt sovint hi ha actuacions musicals, així com també atraccions per als més petits. Però, d’entre tota aquesta oferta d’oci, quines són les quatre activitats imprescindibles que cal fer quan visitem un mercat nadalenc?

 

Menjar Mercats Nadalencs Mediviatges

1.     Tastar les delícies locals

Algunes de les especialitats que es poden assaborir durant un viatge pels mercats de Nadal de Centre-Europa són realment delicioses. El producte estrella, que troba invariablement a qualsevol mercat nadalenc, és el Glühwein, una reconfortant beguda feta amb vi negre calent especiat amb llimona, canyella, clau i anís estrellat. Es pot acompanyar aquesta beguda amb un Bretzel, típic pa salat amb forma de llaç; Christstollen, un pa dolç de panses cobert de sucre, o bé Pfefferkuchen, galetes de gingebre amb animades formes de ninot, avet o floc de neu. Hi ha també, per suposat, una amplíssima varietat de dolços, xocolates i cafès.

 

Trencanous Mercats Nadalencs Mediviatges

2.     Trobar les millors decoracions

Els mercats nadalencs consten de multitud de casetes que venen una gran varietat d’articles artesanals i tradicionals de tots els estils i gammes de preus: decoracions nadalenques, arranjaments florals, figures de pessebre, espelmes i encens; peces de moda tèxtil d’hivern i accessoris fets amb materials naturals; artesania i joguines, i fins i tot joies i objectes ornamentals. Una de les figures decoratives més característiques dels mercats de Nadal, i souvenir ideal, és el trencanous o Nussknacker, que representa l’heroi del conte de Hoffmann immortalitzat també per Txaikovski en el seu cèlebre ballet: un soldat vestit amb uniforme de colors vius que es va enfrontar al rei dels ratolins.

 

Arbre de Nadal Mercats Nadalencs Mediviatges

3.     Gaudir de la llum i la música

Un dels més grans atractius dels mercats de Nadal és la il·luminació: magnífics avets decorats com a arbres nadalencs i places i edificis que llueixen amb milers de bombetes o espelmes. L’arribada de la foscor a primera hora del vespre en contrast amb els esplèndids jocs de llums provoca un entranyable espectacle nadalenc digne de ser retingut a la retina i als àlbums de fotos dels millors records. D’altra banda, és habitual que a la tarda o al vespre als mercats de Nadal tinguin lloc concerts en directe de música d’advent, on cantants famosos s’alternen amb bandes de vent, corals infantils o adultes i grups vocals. El repertori d’aquestes actuacions musicals sol incloure boniques nadales tradicionals, així com adaptacions de cançons actuals.

 

Krampus Mercats Nadalencs Mediviatges

4.     Viure les tradicions

Finalment, un dels al·licients dels mercats nadalencs és endinsar-se a les curiositats i les tradicions típiques de la zona, ben arrelades al folklore centre-europeu d’aquestes dates. És essencial veure el Krampus, un terrorífic personatge tradicional dels Alps que acompanya Sant Nicolau i que és l’encarregat de repartir càstigs als infants que han estat dolents durant l’any. A l’extrem contrari es troba el Christkind, una representació del Nen Jesús en forma d’adorable àngel vestit amb túnica que porta regals el dia 24 de desembre. Els més petits gaudiran també amb la presència d’atraccions de fira, pistes de gel per fer patinatge, tallers infantils, o la possibilitat de donar-li una carta a l’ajudant del Christkind, l’equivalent als nostres patges dels Reis d’Orient.

 

Si estàs interessat/da en conèixer un mercat nadalenc pots consultar els viatges que tenim preparats a Mediviatges, o bé omplir aquest formulari.

 

MEDIVIATGES, S.A.U; NIF A-61443917; domicili social: Passeig de la Bonanova, 47, Barcelona 08017; Inscrita al Registre Mercantil de Barcelona, Volum 30161, foli 16, Inscripció 1ª, Full B-166.754. Registre RTC: GC 000789