Com planificar unes vacances solidàries

Viatges de cooperació, ONG

18 juny 2019

Sovint, quan fem un viatge a alguna regió en vies de desenvolupament, tenim la sensació que podríem ajudar el territori i la seva gent d’alguna manera millor que amb la nostra mera presència com a viatgers ocasionals. Les vacances solidàries són una opció perfecta per combinar turisme amb alguna activitat que impulsi el desenvolupament econòmic, social o sanitari de l’indret que visitem.

Amb unes vacances solidàries, dediquem el nostre temps lliure en benefici dels altres i fem una aposta pel progrés de les comunitats locals col·laborant en un projecte concret i tangible. Per al viatger, a més, suposa una manera de conèixer la realitat d’un país de forma diferent i molt propera, visitar llocs que d’altra manera serien poc accessibles i entrar en contacte amb la seva població d’una manera més real i autèntica.

Ara bé, què hem de tenir en compte quan decidim fer unes vacances solidàries? Quin projecte escollim? Què en podem esperar? T’indiquem un llistat de consells a tenir en compte per planificar les teves vacances solidàries.

 

 

1.    Pensa en què vols ajudar

Hi ha tantes causes al món amb les quals pots col·laborar com problemes per solucionar: només cal que defineixis les teves prioritats. Pots dedicar el teu temps a fer un voluntariat mediambiental, cultural, social, educacional o sanitari. A part dels teus interessos, has de tenir en compte també les teves aptituds i el teu currículum: com més qualificació tinguis, podràs aspirar a portar a terme tasques més complexes.

 

2.    Tria on vols anar

Des del desert del Sàhara Occidental al Carib de Costa Rica o l’Himàlaia del Nepal, tens tot un planeta al teu abast per gaudir de les teves vacances solidàries. Valora diverses variables que poden ser importants, com la climatologia de la destinació, la llengua que s’hi parla, la distància que vulguis recórrer, la teva disponibilitat de dates i el pressupost que tinguis.

 

 

3.    Escull el projecte

No és fàcil trobar una organització no governamental (ONG) que tingui la garantia de ser seriosa i solvent. Confia en ONG que tinguin experiència en vacances solidàries i contacta amb elles per veure les opcions de voluntariat que ofereixen. Procura contactar amb viatgers que hagin col·laborat abans, acorda tot per escrit abans de traslladar-t’hi, especialment allò referit a les tasques que portaràs a terme i als costos del viatge i l’allotjament, i tracta de que sempre hi hagi una persona de contacte que estigui accessible si ho necessites. Si ets un metge o metgessa del Col·legi de Metges de Barcelona, recorda que la Secció de Metges Cooperadors pot orientar-te en aquest sentit. Una opció assenyada és consultar a la teva agència de viatges per tal que organitzi unes vacances solidàries a la teva mida.

 

 

4.    Gaudeix de l’experiència

Un cop a la teva destinació, aprèn valors com la diversitat, la solidaritat i la cooperació i prepara’t a viure una experiència humana emotiva i irrepetible. No et deixis vèncer per la frustració o per unes expectatives massa ambicioses: per poc que et sembli que facis, estaràs aportant el teu granet de sorra per millorar la qualitat de vida de les persones del lloc on estiguis. Procura fer un ús responsable dels recursos mediambientals i afavorir l’economia local. I, per estar tranquil, contracta una assegurança que cobreixi qualsevol incidència que pugui sorgir durant la teva estància.

 

Consulta la destinació que més t’interessi a Mediviatges.