L’arribada de l’any nou és una de les festivitats més esteses a tot el planeta, atès que obeeix al canvi de data del calendari occidental estàndard (també dit “calendari gregorià”), que és el que es fa servir a la immensa majoria de països.
L’origen d’aquesta festa se situa a les celebracions en honor a Janus, el déu romà al qual està dedicat el mes de gener, que vetlla pels bons començaments i que té dues cares: una que mira al passat i una altra cap al futur. És per això que la festa de cap d’any és sempre un bon motiu per fer balanç de l’any anterior i gaudir en bona companyia dels millors desitjos per a l’any que entra.
Malgrat ser una celebració gairebé universal, l’arribada del nou any es festeja de múltiples formes a cada indret, ja que s’adapta a les tradicions locals dels diversos països on té lloc. A casa nostra mengem raïm mentre sonen les dotze campanades. Quines altres coses es fan arreu del món?
Copenhage
El caràcter ordenat i elegant de la capital nòrdica es veu trasbalsat el darrer dia de l’any quan, després del tradicional discurs de la reina, i un cop toquen les dotze de la mitjanit, el costum danès marca que hom salti des d’una cadira per rebre el nou any amb bona sort. També porta bona fortuna trencar peces de vaixella a les portes de familiars i amics, i així expressar estima i bons presagis als coneguts que més valorem.
Río de Janeiro
La barreja de folklore europeu, africà i indígena fa de la celebració del Cap d’Any a Rio de Janeiro una festa molt especial. Els ritus imprescindibles impliquen anar a la platja de Copacabana (on s’hi apleguen fins a 3 milions de persones) vestits completament de blanc i saltar set onades en honor de Yemanjà, la deessa candomblé de l’oceà. Un cop saltades les onades, recorda retrocedir mirant el mar i així no donar-li l’esquena a Yemanjà, per no fer-la enutjar.
Tòquio
L’atracció estel·lar de la nit és veure el concurs musical televisiu “Kohaku Uta Gassen”, que es retransmet des de 1953 i aplega audiències milionàries. Abans de la mitjanit s’ha de menjar toshikoshi soba, una sopa de fideus d’arròs que ens servirà per tenir una vida pròspera i tan llarga com els propis fideus. I ja arribat el nou any, la tradició és fer el Hatsumode, la primera visita a un temple o santuari sintoista per demanar els millors desitjos.
Nova York
Potser no té res d’extravagant o curiosa, però és sense dubte de les celebracions de cap d’any més icòniques. Qui no ha desitjat fer el compte enrere a Times Square i veure de prop l’emblemàtica bola il·luminada baixar sota una pluja de confeti i serpentines? Una celebració espectacular que té lloc a Manhattan, al costat dels teatres de Broadway, i un dels símbols de la ciutat que mai no dorm.
Kiribati
Degut a la configuració dels fusos horaris, aquest remot i paradisíac arxipèlag de la Micronèsia, situat al bell mig de l’Oceà Pacífic, és el primer lloc habitat del planeta en rebre l’any. Oblida’t de massificacions, de menjars especials, de ritus ancestrals... I sigues el primer a brindar per l’any que arriba en una idíl·lica cabana sobre aigües turquesa, o bé contemplant els castells de focs artificials a la terrassa d’un luxós resort.
Consulta aquestes i altres destinacions a Mediviatges.
MEDIVIATGES, S.A.U; NIF A-61443917; domicili social: Passeig de la Bonanova, 47, Barcelona 08017; Inscrita al Registre Mercantil de Barcelona, Volum 30161, foli 16, Inscripció 1ª, Full B-166.754. Registre RTC: GC 000789