Què és l’aurora boreal i on la pots veure?

Aurores Boreals, llums del nord, espectacle lumínic, Islàndia, Alaska, Noruega, Canadà, Escòcia

17 oct. 2019

Les aurores són un fenomen lumínic que es presenta al cel nocturn de les zones polars: si es produeixen a l’hemisferi nord, se’n diuen boreals; si són a l’hemisferi sud, australs. La millor època de l’any per poder albirar l’aurora boreal va d’octubre a març, però durant els mesos de desembre, gener i febrer, quan les nits són més duradores, les escasses hores de llum permeten a l’aurora boreal lluir en tot el seu esplendor. En la majoria d’ocasions predomina el color verd, però depenent de l’angle d’incidència podem observar tons vermells, blaus o violetes. La durada és variable: des de pocs minuts a hores senceres.

Com a explicació mitològica, en l’antiguitat, els xinesos i vikings atribuïen a l’aurora boreal un significat diví i l’associaven a déus o a serps i dracs de foc. El seu nom, de fet, deriva d’Aurora, la deessa romana de l’alba, i Bòreas, el déu grec del vent del nord. Com a explicació científica, però, les aurores boreals són en realitat producte de la radiació que emet el sol i que, quan arriba a la Terra, és desviada pel camp magnètic del nostre planeta cap als Pols. Les partícules d’heli del vent solar col·lideixen amb l’oxigen i el nitrogen de les capes altes de l’atmosfera terrestre i reaccionen produint energia en forma de llum que s’estén per tot el cel.

Sovint es diu que les anomenades “llums del nord” són l’espectacle natural més bell del món. Això sí, si vols veure-les prepara un bon equipament: els millors llocs per contemplar l’aurora boreal són indrets extremadament freds i necessitaràs roba tèrmica, escalfadors de mans i peus i alguna beguda calenta. Moltes vegades aquest equipament es pot contractar amb el viatge. Gaudir de l’aurora boreal, doncs, és tan fàcil com mirar cap al nord en zones poc il·luminades i deixar-se embadalir... Només cal escollir entre qualsevol de les destinacions que et presentem a continuació.

 

1.    Islàndia

Islandia

 

L’illa nòrdica, coneguda pels seus paisatges indòmits plens de volcans, cascades i guèisers, ofereix algunes de les aurores boreals més meravelloses del món. Sense anar gaire lluny del centre de Reykjavík, podràs trobar zones amb molt poca contaminació lumínica com el far de Grótta a la península de Seltjarnarnes, al nord-oest de la capital, o els parcs i boscos de Öskjuhlíð o Laugardalur. Si vols una experiència més propera a la natura, pots llogar un cotxe per anar a la cerca de l’aurora boreal o, millor encara, reservar un tour per viatjar pel nord de l’illa amb un expert que condueixi de nit per tu, revisi el pronòstic de nuvolositat i tingui cura de quan i on és el lloc més propici per veure-la. Hi ha excursions econòmiques en autocar o bé en jeep, amb l’avantatge de ser per a grups més petits i personalitzats i d’arribar a llocs més inaccessibles.

 

 

2.    Alaska

Alaska

Tota l’espectacularitat de les aurores boreals està al teu abast també des de la remota i imponent Alaska, l’estat nord-americà més salvatge. Fairbanks és la principal ciutat del centre d’Alaska, i concentra la més gran varietat d’opcions per poder albirar l’aurora boreal als Estats Units: pots explorar les brillants cortines de llum en un passeig nocturn en un trineu portat per gossos, banyant-te en termes naturals, en una excursió panoràmica en moto de neu, des de la comoditat d’una cabana climatitzada enmig del bosc o fins i tot volant en avioneta per sobre del cercle polar àrtic. I per veure aurores boreals en un entorn absolutament únic, visita l’espectacular Parc Nacional de Denali, una reserva natural de més de 24.000 kilòmetres quadrats de territori verge que inclou el mont McKinley, el més alt de Nord-Amèrica.

 

 

3.    Noruega

Noruega

El nord de Noruega és un dels llocs més còmodes i accessibles per observar l’aurora boreal, ja que a l’incomparable marc geogràfic s’afegeix una població de gairebé mig milió d’habitants, fet que garanteix multitud d’opcions d’hostaleria, activitats i serveis per tal de fer del teu viatge a la cerca d’aurores una experiència completa. Pots veure les meravelloses llums del nord a Tromsø, una encantadora ciutat de 70.000 habitants que és, a més, un important centre cultural, o bé a destinacions més tranquil·les, com les màgiques Illes Lofoten. I si et vols sentir com un autèntic explorador de l’Àrtic, el teu lloc són les Illes Svalbard, a mig camí entre la Noruega continental i el Pol Nord, on podràs veure l’aurora boreal endinsat en espectaculars paisatges nevats poblats per ossos polars.

 

 

4.    Canadà

Canada

L’immens país del nord d’america és una de les destinacions més desitjades per als qui volen veure aurores boreals. Algunes de les localitzacions més famoses del Canadà per admirar les llums del nord inclouen l’experiència de dormir en un tipi enmig del bosc a Yellowknife (a l’estat de Nortwest Territories), fer una immersió a la cultura inuit a Iqaluit (a l’illa de Baffin, dins el territori esquimal autònom de Nunavut), o observar l’aurora boreal submergit fins al nas dins les aigües termals de Takhini, a Whitehorse (estat de Yukon). La destinació estrella, però, és la vila de Churchill (Manitoba), ja que ofereix la possibilitat de veure l’aurora boreal fins a 300 dies l’any. Qualsevol d’aquestes magnífiques destinacions ofereix també l’encant de la vida salvatge de l’Àrtic: excursions amb trineus de gossos, albirament de caribús i ossos polars i paisatges espectaculars.

 

 

5.    Escòcia

Escocia

 

Per acabar, la demostració que no només hi ha aurores boreals al nostre abast després de recórrer milers de kilòmetres: Escòcia és la opció més propera i econòmica per admirar els “merry dancers” o ballarins feliços, com allà se’n denominen. Si l’aurora boreal és especialment potent, és visible fins i tot des de l’Arthur’s Seat, a les rodalies d’Edimburg. De tota manera, per estar més segur de poder veure-la, pots viatjar a l’illa de Lewis, a la costa nord-oest d’Escòcia, o bé allà on el caràcter escocès es barreja amb l’herència escandinava: les illes Òrcades i les illes Shetland, els territoris més septentrionals. Aprofita una visita a aquests arxipèlags per descobrir els seus impressionants paisatges, les seves enigmàtiques restes arqueològiques, la seva magnífica gastronomia i la gran varietat de fauna que hi resideix, especialment el simpàtic i icònic fraret.

 

Consulta la destinació que més t’interessi a Mediviatges