Sis celebracions de carnaval que ja coneixes... I una que probablement no

Carnaval, carnestoltes, Río de Janeiro, Venècia, Colònia, Nova Orleans, Santa Cruz de Tenerife, Cadis

1 gen. 2024

Amb dates que poden variar entre el 29 de gener i el 10 de març, els dies que transcorren entre Dijous Gras i Dimecres de Cendra estan marcats al calendari com a l’espai per a les disfresses, el ball, les desfilades, la diversió i el trencament de les convencions. 

La festa de Carnestoltes té el seu origen a la tradició cristiana: es dona una última oportunitat a la disbauxa, el riure i el gaudi dels sentits just abans que arribi la Quaresma, que és el temps de reflexió, penitència i dejuni en preparació de la Setmana Santa (carnes tollendas: “retirar la carn”). 

Les celebracions de Carnaval tenen lloc a països de tot el món, més especialment als de tradició catòlica, però es viuen d’una manera diferent a cada ciutat. En tot cas, els components imprescindibles per gaudir del Carnestoltes són l’esbojarrament, la transgressió, el trencament de la monotonia i les ganes de passar-s’ho d’allò més bé. Quins són els Carnavals que no et pots perdre? 

 

Río de Janeiro

Carnaval de Río de Janeiro Brasil

 

Parlar de Río es parlar de Carnaval, “o maior show da Terra”. La celebració més multitudinària de Carnestoltes del planeta atreu milions de turistes cada any, seduïts per l’ambient de gresca i ball desenfrenat que es festeja al famós Sambòdrom, on desfilen les més de 200 escoles de samba de la ciutat. La festa, que aprofita el bon temps típic de la regió i els atractius d’una de les capitals més boniques de Brasil, s’estén a tots els barris de la ciutat carioca, on tenen lloc celebracions amb bandes i balls populars. 

 

Venècia

Carnaval de Venecia

 

L’elegància, la seducció i el misteri del Carnaval venecià ens transporten al segle XVIII, quan la “Serenissima Republica” s’omplia de viatgers i aristòcrates de tota Europa que buscaven diversió i plaer. L’admiració per aquesta celebració continua viva avui dia gràcies a les fascinants màscares barroques, elaborades artesanalment, que porten els habitants i visitants de Venècia quan surten a veure i deixar-se veure en aquesta festa plena de fantasia i magnetisme. 

 

Colònia

Carnaval de Colonia (Alemanya)

 

Pot semblar no massa propi del caràcter més aviat reservat dels alemanys, però Colònia viu el seu Carnaval, anomenat “la cinquena estació”, com un autèntic festival familiar de color, música i disfresses que aplega més d’un milió de persones. El dia clau és el “Dilluns de les Roses”, quan tota la ciutat participa en una vibrant desfilada de carrosses que reparteixen tones de confeti, caramels i xocolates entre crits de “Kölle Allaaf!” (Colònia és de tots!). 

 

Nova Orleans

Carnaval de Nova Orleans

 

L’herència francesa de l’estat de Louisiana fa que aquesta capital sigui de les poques ciutats nord-americanes que conserva amb orgull la celebració del Carnaval. La festa se celebra als districtes històrics de la ciutat, on durant dues setmanes tenen lloc desfilades de carrosses, però el seu punt culminant és el “Mardi Gras”, quan la música, el ball, els collars de colors i la disbauxa més absoluta regnen als carrers.  

 

Santa Cruz de Tenerife

Carnaval de Santa Cruz de Tenerife

 

La celebració més multitudinària de Carnaval d’Espanya té lloc a la co-capital canària. El tret de sortida és la gala d’elecció de la Reina del Carnaval, un concurs d’espectaculars vestits monumentals o “fantasías” fetes de plomes, metalls i pedreria. Els dies posteriors hi ha multitud de desfilades a ritme de batucada i altres ritmes llatins, a més del concurs oficial de “murgas” o agrupacions musicals, culminant en diversos actes festius i concerts al carrer. 

 

Cadis

Carnaval de Cadis

 

Una de les festes més divertides de l’Estat, i que es viuen amb una absoluta implicació de tota la ciutadania, és la que se celebra a Cadis durant el Carnaval. El concurs al Gran Teatro Falla de “chirigotas”, “comparsas” i “coros”, bandes musicals que aborden els temes d’actualitat amb aguda ironia i molta crítica social, conviu amb el bulliciós festival que succeeix al carrer, on és impossible no sorprendre’s per l’enginy i el sentit de l’humor de les disfresses populars. 

 

Rijeka

Carnaval de Rijeka

 

Una aposta diferent: per què no visitar Croàcia per Carnaval? Rijeka és la tercera ciutat del país, i el seu Carnaval, el més important de Croàcia i un dels més grans d’Europa, es viu intensament al carrer, barrejant tradicions mediterrànies i centreeuropees. Aquesta majestuosa festa inclou concursos, focs d’artifici i animades desfilades amb música pel centre de la ciutat, i compta amb la presència d’elements tradicionals com els “Zvoncari”, representacions paganes d’animals que animen sorollosament a l’hivern a marxar. 

 

I si et fa mandra agafar un avió... no t’oblidis dels Carnavals de casa nostra! Coneix els fantàstics Carnestoltes de ciutats que queden a cop de cotxe, i que tenen una ben merescuda fama: Sitges, Vilanova i la Geltrú, Solsona, Roses o Vilafranca del Penedès ofereixen ritme, ball i diversió molt a prop de casa.

 

Consulta aquestes i altres destinacions a Mediviatges.

MEDIVIATGES, S.A.U; NIF A-61443917; domicili social: Passeig de la Bonanova, 47, Barcelona 08017; Inscrita al Registre Mercantil de Barcelona, Volum 30161, foli 16, Inscripció 1ª, Full B-166.754. Registre RTC: GC 000789