Quatre coses que cal fer si viatges al Nepal

Nepal, Himalaia, ieti, big foot, Katmandú, stupa, lung ta, banderes tibetanes, Mediviatges

26 set. 2019

El Nepal és una de les destinacions més completes per fer un viatge exòtic i d’aventura. Un paradís natural d’alta muntanya per als més exigents, una cultura ancestral marcada per l’amabilitat dels seus habitants i algunes de les manifestacions arquitectòniques més impressionants d’aquesta part d’Àsia són alguns dels atractius que ens ofereix aquest fascinant país.

El Nepal té, entre d’altres moltes curiositats, un calendari propi (enguany han iniciat l’any 2072) i l’única bandera no quadrangular del món. A més, aquesta destinació, que escapa dels circuits turístics de masses, ofereix contrastos, sorpreses i algun que altre misteri. T’expliquem quatre highlights que cal veure si viatges al Nepal.

 

1.    Recorre el país de l’Himàlaia

Himalaia Nepal Mediviatges

Parlar del Nepal és parlar de l’Himàlaia, que en sànscrit vol dir “residència de la neu”. El Nepal és la principal porta d’entrada a l’Everest per als aficionats al muntanyisme, que poden gaudir d’una ascensió a la muntanya més alta del món o bé a algun dels vuit altres vuitmils que es troben a aquest país. Si l’alpinisme et resulta massa atrevit, pots fer espectaculars excursions per pics de menys alçada, que et mostraran tota la bellesa i encant del “sostre del món”. Nepal és un país per recórrer a peu, i el senderisme és una opció immillorable per conèixer muntanyes, planícies, glaceres, rius i llacs, així com santuaris i monestirs budistes o hindús i aldees remotes on gaudir de l’encantador caràcter dels seus habitants i del seu deliciós menjar tradicional.

 

2.    Segueix la pista del ieti... i altres criatures

ieti big foot Mediviatges

Un dels grans misteris encara per resoldre del Nepal és l’existència del ieti. Desenes de persones al llarg de la història han assegurat haver albirat una enigmàtica criatura d’aspecte simiesc i gran estatura, completament coberta de pèl i que camina a peu dret, habitualment sola, pels cims nevats de les muntanyes de l’Himàlaia... Tinguis sort o no en la cerca d’aquest esmunyedís ésser, al marge del ieti sempre podràs admirar la increïble varietat ecològica del Nepal, que a més de tenir les muntanyes més altes del món, allotja també enormes boscos i cultius i fins i tot ecosistemes subtropicals amb grans extensions de selva. Mentre que als cims podràs veure l’excepcional lleopard de les neus, als parcs de Chitwan o Bardiya podràs admirar exemplars de tigres, elefants, rinoceronts o cocodrils.    

 

3.    Visita els temples de Katmandú

Temples de Katmandú stupa Mediviatges

Katmandú és quelcom més que la capital del Nepal: és el centre econòmic, polític, històric i cultural de la nació. Malgrat l’empremta, cada cop menys visible, que el gran terratrèmol de 2015 va deixar a la ciutat, Katmandú continua sent un dels racons més fascinants d’aquest país. El centre neuràlgic de Katmandú és la Plaça Durbar, un conjunt urbà de places, carrers, palaus, temples i comerços que es troba davant de l’antic palau reial i ha estat declarat Patrimoni de la Humanitat. A la plaça hi ha el palau on viu la Kumari, la nena escollida com a deessa hindú vivent fins que arriba a la seva pubertat i es torna una mortal més. També és imprescindible visitar el Swayambhunath o “temple dels micos”, la construcció més sagrada per al budisme tibetà, plena d’entremaliats micos en llibertat, o la impressionant Boudhanath, la stupa més gran del món.

 

4.    Deixa’t beneir per les banderes tibetanes

banderes tibetanes lung ta

El Nepal és un país altament espiritual, i un dels símbols més característics del seu paisatge són les banderes tibetanes, que trobaràs a tot arreu. Les lung ta o banderes de pregària són peces quadrangulars de tela unides per un cordill, característiques de les nacions de la serralada de l’Himàlaia. Normalment es pengen diagonalment entre dos objectes a diferents alçades en llocs elevats com temples, monestirs, stupes o colls entre muntanyes. Les banderes de pregària porten impresos algun dels 400 mantres sagrats del budisme, i tenen cinc colors, ordenats segons els elements de la cosmogonia tibetana: blau (cel), blanc (aire), vermell (foc), verd (aigua) i groc (terra). En idioma tibetà, lung ta vol dir “cavall del vent”, ja que el vent que oneja les banderes és el cavall missatger dels déus encarregat de propagar per tot arreu les oracions i pregàries.

 

 

Consulta la destinació que més t’interessi a Mediviatges.